Każda działalność, która związana jest z żywnością, musi zostać zgłoszona do sanepidu. Nie ma zatem znaczenia, czy taka działalność jest działalnością gospodarczą, czy działalnością nierejestrowaną, albowiem wymogi w tym zakresie są jednoznaczne i należy ich przestrzegać, aby uniknąć kary pieniężnej.
Działalność nierejestrowana uregulowana jest w przepisie art. 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców i określana jest jako działalność nieewidencjonowana.
WAŻNE – wszystkich informacji czym dokładnie jest działalność nierejestrowana dowiesz się tutaj.
Świadczenie usług gastronomicznych może nastąpić zarówno w ramach działalności gospodarczej, jak i w ramach działalności nierejestrowanej. Jednakże w zakresie działalności nieewidencjonowanej wciąż należy pamiętać o konieczności spełniania wszystkich warunków dotyczących prowadzenia takiej działalności.
Fakt, że pomiędzy działalnością gospodarczą a działalnością nierejestrowaną zachodzą zasadnicze różnice, to jednak w przedmiocie świadczenia usług gastronomicznych, czyli usług, które koncertują się na żywności, należy spełnić te same wymagania stawiane przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Jeśli w ramach działalności nierejestrowanej planowane jest prowadzenie działalności na rynku spożywczym w postaci przykładowo świadczenia usług gastronomicznych (pieczenie ciast, przygotowanie cateringu żywieniowego, okolicznościowego, itp.), to należy pamiętać, że istotne jest uzyskanie wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia określa wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w sprawie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463).
Zgodnie z przepisem art. 61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:
Należy zapamiętać, że zatwierdzenie i rejestracja zakładu odbywa się na podstawie wniosku złożonego przez zainteresowany podmiot. Tym samym zakłady, o których mowa powyżej, mogą rozpocząć działalność dopiero po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu przez właściwy organ.
Jednakże istnieje również katalog zakładów, które zatwierdzenia nie wymagają i są nimi zakłady dotyczące:
W powyższych przypadkach podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów bez uprzedniego uzyskania zatwierdzenia.
Mając na uwadze powyższe, jeśli chodzi o usługi gastronomiczne, przykładowo w postaci pieczenia ciast, to należy uzyskać wpis i zatwierdzenie zgodnie z przepisem art. 61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu podlegającego urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć na co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Dodatkowo należy mieć na uwadze, że podczas kontroli związanej z zatwierdzeniem zakładu wymagana jest następująca dokumentacja, tj.:
Jeśli chcesz wiedzieć, czy musisz posiadać kasę fiskalną, jeśli pieczesz ciasta w domu, to przejdź tutaj.
Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia działalności.
Wniosek powinien zawierać:
Do wniosku dołącza się w przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.
WAŻNE – wniosek należy złożyć do właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia przez ten zakład działalności państwowego powiatowego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego.
Wpis do rejestru zakładów następuje na podstawie:
Z kolei wykreślenie z rejestru zakładów następuje na podstawie:
Dodatkowo warto wskazać, że rejestr zakładów zawiera następujące dane:
Przykładowo:
Alina postanowiła sprzedawać swoje torty w ramach działalności nierejestrowanej. Do ich wyrobu zakupuje składniki nieodzwierzęce i odzwierzęce w zwykłym supermarkecie. Ciasta piecze w kuchni mieszkania, które wynajmuje i używa do tego celu dostępnych sprzętów np. piekarnika, miksera, zlewozmywaka. Aby mogła sprzedawać takie ciasta w ramach działalności nierejestrowanej, Alina musi:
Prowadzenie działalności – niezależnie od tego czy w formie działalności gospodarczej czy działalności nierejestrowanej – której przedmiotem jest żywność, wymaga wpisu do rejestru podmiotów, które podlegają kontroli Inspekcji Sanitarnej. Tym samym należy mieć na uwadze, że w pierwszej kolejności trzeba złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli sanitarnej, a następnie po przejściu pozytywnej kontroli i otrzymaniu takiego zatwierdzenia i wpisania do rejestru można rozpocząć działalność związaną, przykładowo z usługami gastronomicznymi.
Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.
Administratorem Twoich danych osobowych jest IFIRMA S.A. z siedzibą we Wrocławiu. Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane w celu opublikowania komentarza na blogu, jak również w celu obrony lub dochodzenia roszczeń. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. O szczegółach przetwarzania danych przez IFIRMA S.A dowiesz się ze strony polityki prywatności serwisu ifirma.pl.
Zrób to za darmo z programem IFIRMA!