|
|
5 minut czytania

Czy catering pudełkowy można ująć w kosztach jednoosobowej działalności?

Zastanawiasz się, czy catering pudełkowy można ująć w kosztach jednoosobowej działalności? W dzisiejszym artykule poszukamy odpowiedzi na to pytanie.

catering w kosztach firmy

Długie godziny w pracy, życie w ciągłym biegu powoduje, że zaczyna nam brakować czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Coraz częściej sięgamy po dania gotowe, często z dostawą do domu czy firmy. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się catering. Jednak na łamach naszych publikacji nas będzie interesowało rozliczenie wydatku i czy catering pudełkowy można ująć w kosztach jednoosobowej działalności?

Planujesz założenie firmy?

Umów się na bezpłatną wideorozmowę z ekspertem, podczas której zarejestrujesz działalność unikając typowych pułapek i błędów.

Jak przepisy definiują koszt podatkowy?

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nie mówi zbyt wiele o kosztach uzyskania przychodów. Można w niej przeczytać, że:

Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23 (wyłączenia od kosztów uzyskania przychodów)

W kontekście omawianej przez nas tematyki istotna będzie jeszcze informacja, że z kosztów podatkowych wyłącza się koszty reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Jednak bogata baza interpretacyjna świadczy o tym, że coraz częściej zacytowany przepis staje się martwy lub wymaga doprecyzowania. Chodzi m.in. o to, że coraz częściej przedsiębiorca ma prawo do zaliczenia w kosztach wydatków poniesionych na usługi gastronomiczne (bez alkoholu) jeśli jest to na przykład spotkanie biznesowe z kontrahentem. Zakup żywności również nie jest pojęciem precyzyjnym. W interpretacjach pojawiają się informacje, że zakup napojów, kawy, herbaty, drobnych przekąsek do firmy również może się znaleźć w kosztach podatkowych. Wynika z tego, że istnieje cienka granica w niektórych przypadkach pomiędzy kosztami reprezentacji a kosztami uzyskania przychodów. W dzisiejszej publikacji będzie nas interesował catering pudełkowy w kosztach, więc skupimy się na tym temacie.

Usługi cateringowe – definicja

Nie znajdziemy definicji usługi cateringowej w przepisach podatkowych. Jedynie w opisie kodu PKWiU dział 56 można przeczytać, że w tym grupowaniu znajdują się m.in. “Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering)”. Co do zasady catering jest traktowany jako usługa dostarczania żywności, a nie usługa gastronomiczna, która jest świadczona w placówkach gastronomicznych. W kontekście omawianej przez nas tematyki tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, dlatego skupimy się na odniesieniu cateringu do kosztów uzyskania przychodów.

Czy catering pudełkowy można ująć w kosztach jednoosobowej działalności?

Przedsiębiorcy coraz częściej i chętniej kierują zapytania o wydanie indywidualnej interpretacji podatkowej. Ustawy podatkowe zawierają wiele przepisów, które nie przystają do rzeczywistości. Wiele się zmienia w każdym obszarze, przedsiębiorcy również muszą nadążać za tymi zmianami. To wszystko wymaga elastyczności z obydwu stron, zarówno przedsiębiorców, jak i organów podatkowych. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby przepisy były transparentne, jednak na razie trzeba umieć się odnaleźć w tym co jest. Jeśli chodzi o catering pudełkowy, to również w tym zakresie wpływa wiele pytań do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej. Jak do tej pory widoczna jest tendencja uznawania za koszty uzyskania przychodów tych wydatków, które dotyczą pracowników, ale dla właściciela firmy są traktowane, jako wydatek o charakterze osobistym. Zobaczmy, jak to jest uzasadnione w interpretacjach. W jednej z nich wydanej niedawno, dnia 03.02.2023 r. nr 0114-KDIP3-2.4011.1138.2022.2.MJ pytanie zadał ratownik medyczny, który prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Z uwagi na charakter pracy, która polega na dyżurach 12 lub 24 godzinnych kupuje gotowe posiłki, które są dowożone, czyli chodzi o catering. Zadał więc pytanie, czy będzie mógł ujmować w kosztach takie wydatki. Dyrektor KIS uznał, że nie ma takiej możliwości. W uzasadnieniu napisał m.in., że wydatki związane z zakupem cateringu dla osoby prowadzącej działalność gospodarczą, mają charakter wydatków osobistych związanych z zaspokojeniem potrzeb żywieniowych, bowiem niezależnie od rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej, każda osoba musi spożywać posiłki.

Catering pudełkowy dla pracowników w kosztach

Inaczej wygląda podejście fiskusa jeśli chodzi o zaliczanie do kosztów podatkowych wydatków na catering dla pracowników. Mowa jest o tym m.in. w jednej z interpretacji z dnia 03.03.2022 r. nr 0112-KDIL2-2.4011.979.2021.2.IM. W tym przypadku sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, który prowadzi gabinet dentystyczny i chciałby ujmować w kosztach zakup usług cateringowych dla siebie i współpracowników. Stanowisko Dyrektora KIS jest następujące, wydatki na zakup usług cateringowych dla współpracowników można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, natomiast jeśli chodzi o właściciela firmy, nie ma takiej możliwości. W ocenie fiskusa taki wydatek mieści się w definicji reprezentacji ponoszonych wydatków na usługi gastronomiczne. W innej interpretacji z dnia 17.05.2023 r. nr 0112-KDIL2-2.4011.178.2023.3.AG Dyrektor KIS również potwierdził, że wydatki na catering dla pracowników będzie kosztem podatkowym dla przedsiębiorcy.

Podsumowanie

Podsumowując naszą dzisiejszą publikację i odpowiadając na pytanie w tytule można stwierdzić, że catering pudełkowy będzie kosztem podatkowym przedsiębiorcy, pod warunkiem że jest to wydatek ponoszony na zatrudnionych pracowników. Co do zaliczenia do kosztów zakupu cateringu dla osoby prowadzącej działalność gospodarczą, to organy podatkowe są przeciwne tego typu praktykom. Przywoływana jest argumentacja, że wydatek ma charakter osobisty lub mieści się w katalogu kosztów wyłączonych z kosztów uzyskania przychodów, ponieważ jest usługą gastronomiczną. Jednak z tą drugą argumentacją trudno się zgodzić, ponieważ usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu i podaniu posiłków w lokalu, natomiast usługa cateringowa polega na dostarczeniu gotowych posiłków. Pomimo tego, że jedna i druga usługa jest związana z wyżywieniem, jednak powinno się je rozgraniczać. Bez względu na powód odmowy niezmienny pozostaje fakt, że organy podatkowe odmawiają przedsiębiorcy prawa do zaliczenia cateringu pudełkowego do kosztów uzyskania przychodów.

Stan prawny na dzień: 11.06.2024 r.

Autor ifirma.pl

Małgorzata Jagusiak

Księgowa, specjalista do spraw rozliczeń podatkowych z wieloletnim doświadczeniem pracy w organach podatkowych. Przez kilka lat prowadziła własne biuro rachunkowe. Praca w sektorze prywatnym pozwoliła na zmianę perspektywy postrzegania obowiązujących przepisów podatkowych. Zdobyte doświadczenia pozwalają na łączenie wiedzy teoretycznej z wieloletnią praktyką w zawodzie.

Chętnie dzieli się posiadaną wiedzą z innymi, stara się ją przekazywać w dostępnej dla każdego formie. Z pasja poświęca się pisaniu artykułów o tematyce podatkowej. Częste zmiany przepisów wymagają otwartej głowy, kreatywności i dużej elastyczności, co jest dodatkowym atutem tej pracy, nie ma miejsca na nudę. Większość jej publikacji dotyczy rozliczeń z zakresu podatku dochodowego i podatku VAT, ale nie unika wyzwań z obszarów o innej tematyce.

Dodatkowo jest wykładowcą i szkoleniowcem z zakresu zagadnień o tematyce podatkowej. Ciągle podnosi swoje kwalifikacje, śledzi na bieżąco zmieniające się przepisy podatkowe, żeby przekazywać zawsze aktualne i sprawdzone informacje.

Dodaj komentarz

Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych jest IFIRMA S.A. z siedzibą we Wrocławiu. Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane w celu opublikowania komentarza na blogu, jak również w celu obrony lub dochodzenia roszczeń. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. O szczegółach przetwarzania danych przez IFIRMA S.A dowiesz się ze strony polityki prywatności serwisu ifirma.pl.

Cała firma
w jednym miejscu?

Z Biurem Rachunkowym i aplikacją IFIRMA masz wszystko pod kontrolą i w jednym narzędziu!

już od 149zł/mies.
Zleć księgowość

Najważniejsze pytania

  1. Czy catering pudełkowy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu?

    Tak, o ile służy on poprawie efektywności w miejscu pracy i przeznaczony jest dla pracowników firmy. 
  2. Czy można odliczyć VAT od usług gastronomicznych w miejscu pracy?

    Nie, usługi gastronomiczne są wyłączone z kosztów uzyskania przychodu. 
  3. Czy samozatrudniony może odliczyć VAT od usług cateringu pudełkowego?

    Nie, jedynie catering pudełkowy przeznaczony dla pracowników można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu.  

Może te tematy też Cię zaciekawią

Biuro rachunkowe - ifirma.pl

Mobilnie. Wszędzie

Z ifirma.pl masz księgowość w swoim telefonie. Wysyłaj dokumenty, sprawdzaj salda i terminy online, gdziekolwiek jesteś. Aplikację znajdziesz na najpopularniejszych platformach.

Mobilnie