Nowy JPK_V7, o którym tyle pisaliśmy w ostatnim czasie już zaczął obowiązywać. Co prawda nie zostały jeszcze przekazane pierwsze pliki, ale to nie oznacza, że przedsiębiorcy nie mają problemów ze wdrażaniem nowych przepisów. Samo przesłanie pliku jest jedynie czynnością czysto techniczną a najważniejsze jest w jaki sposób zostaną zapisane w nim informacje. Rozpoczynamy serię publikacji na temat oznaczeń w nowych plikach JPK.
GTU – co to jest?
Oznaczenie symbolami GTU w nowym pliku JPK obejmuje pewną część towarów i usług. W rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu danych zawartych w deklaracjach podatkowych i ewidencji w zakresie podatku od towarów i usług opisane zostały wszystkie kody, wraz z podaniem ogólnych informacji, co powinno zostać oznaczone w ramach danego kodu. W publikacji rozwiniemy informacje podane w rozporządzeniu.
Symbol GTU 01 – na jakie alkohole?
W rozporządzeniu pod pojęciem napojów alkoholowych został zapisany:
- alkohol etylowy,
- piwo,
- wino,
- napoje fermentowane i wyroby pośrednie,
w rozumieniu przepisów ustawy o podatku akcyzowym.
Napoje alkohole oznaczane symbolem GTU 01 w nowym JPK
Poniżej zamieszczamy informację na temat tego, co się mieści pod pojęciem napojów alkoholowych na potrzeby JPK_V7. Przedstawione informacje są niezbędne do prawidłowego oznaczenia towarów w nowej ewidencji VAT sprzedaży. Na stronie internetowej Głównego Urzędu Statystycznego można skorzystać z wyszukiwarki kodów CN.
Nazwa napoju alkoholowego
|
Opis z ustawy o podatku akcyzowym
|
Alkohol etylowy
|
1. Wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej.
2. wyroby objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% objętości.
3. Napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony alkohol etylowy.
|
Piwo
|
Piwem w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości.
|
Wino
|
- Wino niemusujące – wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wina musującego określonego w pkt 2,
a) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości, pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji, albo
b) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% objętości, lecz nieprzekraczającej 18% objętości, pod warunkiem że nie zawierają żadnych dodatków wzbogacających oraz że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji;
- Wino musujące – wszelkie wyroby oznaczone kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 10 oraz objęte pozycją 2205, które łącznie spełniają następujące warunki:
a) znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechują się ciśnieniem wynoszącym co najmniej 3 bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze,
b) mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającą 15% objętości,
c) cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji.
|
Napoje fermentowane
|
- Musujące napoje fermentowane – wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2206 00 oraz wyroby oznaczone kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 10 i objęte pozycją 2205, niewymienione w art. 95, które znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechują się ciśnieniem wynoszącym co najmniej 3 bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze, oraz:
a) mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającą 13% objętości, albo
b) mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 13% objętości, lecz nieprzekraczającą 15% objętości
– pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji;
- Niemusujące napoje fermentowane – niebędące musującymi napojami fermentowanymi określonymi w pkt 1 – wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 95 ust. 1, oraz wyroby objęte pozycją CN 2206 00, z wyjątkiem wszelkich wyrobów określonych w art. 94 ust. 1:
a) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 10% objętości, albo
b) o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 10% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości
– pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji.
|
Wyroby pośrednie
|
Wyrobami pośrednimi w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 22% objętości, objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, z wyjątkiem wyrobów określonych powyżej, a więc alkoholu etylowego, piwa, wina i napojów fermentowanych.
|
Pamiętajmy, że oznaczenie kodami GTU obejmuje tylko sprzedaż wyżej wymienionych towarów na fakturę. Natomiast w przypadku sprzedaży paragonowej na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności – konsumentów nie ma już obowiązku oznaczania GTU. W przypadku sprzedaży alkoholu w ramach usługi gastronomicznej nie podlega on oznaczeniu kodem GTU 01. Wynika to z faktu, że to oznaczenie stosuje się do towarów, a nie do świadczonych usług, w ramach których otrzymujemy alkohol.
Przeczytaj nasz e-book: Kody GTU w nowym JPK_VAT