Blog ifirma.pl

Sprzedaż domowych przetworów własnej roboty – co z sanepidem i rejestracją firmy?

|
|
4 minut czytania
W ostatnich latach widoczny stał się wzrost popytu na domowe przetwory, które najczęściej, w odróżnieniu od masowo produkowanych wysoko przetworzonych towarów, wyróżniają się na rynku za sprawą o wiele lepszego, prostszego i zdrowszego składu. Jak jednak wykorzystać potencjał tego zjawiska i przemienić samo tworzenie domowych przetworów w opłacalny biznes?
Biuro rachunkowe - ifirma.pl

Jak rozpocząć sprzedaż domowych przetworów?

Chociaż często osoby interesujące się rozpoczęciem prowadzenia tego rodzaju działalności już z góry zakładają, że będzie się to łączyło z koniecznością stworzenia rozbudowanego zakładu przetwórczego i z zawiłymi formalnościami, w rzeczywistości samo wprowadzenie domowych przetworów na rynek jest o wiele łatwiejsze. Na początku wystarczy więc zadbać tylko o kilka podstawowych elementów.

Jednym z najprostszych rozwiązań jest rozpoczęcie sprzedaży własnych wyrobów w formie rolniczego handlu detalicznego (RHD). W efekcie możliwe staje się legalne wprowadzenie na rynek żywności pochodzenia zwierzęcego lub złożonej, zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego. Dobra te są następnie sprzedawane konsumentowi finalnemu żywności.

Wybór powyższego rozwiązania nie niesie za sobą obowiązku opracowywania projektu technologicznego zakładu przetwórczego czy rejestrowania działalności w CEIDG. RHD daje więc szerokie możliwości osobom pragnącym rozwinąć swoje biznesowe skrzydła w branży domowych przetworów, również w formie działalności niezarejestrowanej.

W ramach tego rodzaju działalności producenci mogą bezpiecznie sprzedawać pochodzące z ich gospodarstwa jeszcze nieprzetworzone artykuły lub gotowe już przetwory, stworzone przy ich wykorzystaniu. W tym kontekście najczęściej mowa o różnego rodzaju zbożach, owocach, warzywach, jajach, dżemach, kiszonkach, wyrobach cukierniczych, mleku i przetworach mlecznych, miodzie czy chlebie

Sprzedaż przetworów własnej roboty a wymagania

Pomimo licznych ułatwień, każda osoba decydująca się na sprzedaż własnej żywności musi spełnić szereg wymagań, zarówno higienicznych, jak i sanitarnych, dbając o zdrowie i bezpieczeństwo samych konsumentów. Dlatego też, jeszcze przed rozpoczęciem oficjalnej sprzedaży, koniecznym warunkiem staje się zgłoszenie do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w przypadku produktów roślinnych, oraz do powiatowego lekarza weterynarii, gdy zamierzamy sprzedawać produkty pochodzenia zwierzęcego.

Samo uzyskanie statusu legalnej działalności jest uzależnione od zgody sanepidu. Dodatkowo produkowane w domu przetwory powinny zostać wpisane do krajowej Listy Produktów Tradycyjnych oraz zgłoszone do Komisji Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zadbanie o ten aspekt łączy się z potencjalnym uzyskaniem pozwolenia na pewne odstępstwa od ogólnego prawa żywnościowego, co często jeszcze bardziej ułatwia prowadzenie biznesu w tej branży.

Sprzedaż domowych przetworów – sanepid

Jednym z podstawowych obowiązków producentów żywności jest dbanie o jakość i bezpieczeństwo produktów na wszystkich etapach ich rozwoju. W związku z tym każda osoba mająca jakikolwiek kontakt z żywnością musi posiadać specjalne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno – epidemiologicznych, tzw. książeczkę sanepidu. W tym celu należy zrobić odpowiednie badania lekarskie, by wykazać brak przeciwwskazań do pracy z artykułami spożywczymi.

Nie ma jednak konieczności inwestowania w specjalne pomieszczenia do produkcji żywności. Własne przetwory można tworzyć po prostu w domowej kuchni. Niemniej jednak trzeba o tym wcześniej poinformować sanepid, składając wniosek do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Następnie sanepid zażąda przedstawienia aktualnego wyniku badania wody oraz umowy na wywóz odpadów lub deklaracji. Istnieje również cała lista wymagań , które należy spełnić, by móc legalnie produkować przetwory na sprzedaż w domu. Na przykład niemożliwym jest produkowanie żywności w kuchni połączonej z salonem czy w pomieszczeniu, w którym przebywają różnego rodzaju zwierzęta domowe. Warto także podkreślić, że i tu, podobnie jak w przypadku tradycyjnych zakładów gastronomicznych, sanepidowi przysługuje prawo do dokonania kontroli.

Przetwory własnej roboty – gdzie je sprzedawać?

Zauważalny wzrost popytu na domowe przetwory to zdecydowanie dobry znak dla osób działających w tym obszarze. Jednak osiągnięcie upragnionego sukcesu wymaga przemyślenia samej kwestii sposobu dotarcia z produktami do klientów.

W tym celu można wykorzystać zarówno tradycyjne kanały sprzedaży, jak i te bardziej nowoczesne, opierające się głównie na potencjale internetu. Wiele osób decyduje się na sprzedaż przetworów własnej roboty bezpośrednio w swoim gospodarstwie. Popularnym wyborem jest też wystawianie produktów na lokalnych targach czy bazarach.

Ciekawą opcję stanowi również zawiązanie współpracy z większymi firmami, na przykład lokalnymi sklepami, które za odpowiednią opłatę pozwalają wykorzystywać część ich stanowisk.

Bardziej postępowe rozwiązania w tym obszarze to korzystanie z różnego rodzaju grup na Facebooku, które całkowicie za darmo umożliwiają bezpośrednie dotarcie z ofertą do potencjalnych klientów, uwzględniając szczególnie lokalną ludność. Coraz częściej wykorzystuje się też platformy do e-handlu, jak na przykład Allegro. To dobre rozwiązanie dla osób pragnących szybko dotrzeć do rozbudowanej grupy konsumentów.

Autor ifirma.pl

Oliwia Józefowiak

Autorka treści poruszających tematykę zarówno biznesową, e-commercową, oraz księgową. W tekstach tworzonych na ifirma.pl dąży do kreatywnego, ale też zrozumiałego omówienia często zawiłych aspektów z obszaru ekonomii, ułatwiając przedsiębiorczym osobom stawianie pierwszych kroków w świecie biznesu. Swoją wiedzę z obszaru rachunkowości oraz controllingu wciąż poszerza, realizując studia na tym kierunku. Na co dzień przyjmuje analityczną perspektywę, przemieniając nawet pozornie zwyczajne otoczenie w cenne źródło inspiracji.

Z biurem rachunkowym IFIRMA masz i czas, i firmę

Już za 149 zł

miesięcznie

  • Pomagamy w przeniesieniu dokumentów i formalnościach
  • Przydzielamy dedykowaną księgową
  • Wygodnie dostarczasz dokumenty,
a księgowa rozlicza miesiąc i wysyła deklaracje
Zleć księgowość
Myślisz o zmianie księgowego?

Zostaw swój numer telefonu, a my znajdziemy księgowego dla Ciebie.

    Dodaj komentarz

    Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Administratorem Twoich danych osobowych jest IFIRMA S.A. z siedzibą we Wrocławiu. Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane w celu opublikowania komentarza na blogu, jak również w celu obrony lub dochodzenia roszczeń. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. O szczegółach przetwarzania danych przez IFIRMA S.A dowiesz się ze strony polityki prywatności serwisu ifirma.pl.

    Biuro rachunkowe - ifirma.pl
    Twój znajomy zakłada firmę Blog banner

    Mobilnie. Wszędzie

    Z ifirma.pl masz księgowość w swoim telefonie. Wysyłaj dokumenty, sprawdzaj salda i terminy online, gdziekolwiek jesteś. Aplikację znajdziesz na najpopularniejszych platformach.

    Mobilnie